Mapamond

Regina poporului Zulu, Mantfombi Dlamini a murit la o lună după ce a murit soțul său

Familia regală Zulu din Africa de Sud a anunțat decesul monarhului său, regina Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, la doar o lună după ce a devenit regentă.

Regina Mantfombi, în vârstă de 65 de ani, a devenit luna trecută lider interimar al celui mai mare grup etnic din țară, după moartea soțului ei, regele Goodwill Zwelithini.

Primul ministru al reginei a declarat că moartea ei a luat familia prin surprindere și că aceasta este “complet lipsită de suflet”.

El a infirmat zvonurile conform cărora regina ar fi fost otrăvită. Încă nu a fost desemnat un succesor la conducerea acestei națiuni de 11 milioane de locuitori.

“Familia regală anunță cu cel mai profund șoc și suferință decesul neașteptat al Majestății Sale Regina Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, regentă a națiunii Zulu”, a declarat premierul Mangosuthu Buthelezi, prințul Mangosuthu Buthelezi, într-o declarație.

El a spus că a dorit să asigure oamenii că nu va exista “niciun vid de conducere în Națiunea Zulu”.

Nomsa Maseko de la BBC din Johannesburg a declarat că diviziunile din familie indică o posibilă bătălie de succesiune tulbure și turbulentă.

Tronul nu are putere politică oficială, iar rolul monarhului în cadrul societății sud-africane este în mare parte ceremonial, dar rămâne extrem de influent, cu un buget anual finanțat de contribuabili de peste 4,9 milioane de dolari (3,5 milioane de lire sterline).

Regina Mantfombi a fost internată în spital în urmă cu o săptămână

Regina poporului Zulu a murit după ce a suferit o boală nespecificată, a relatat presa sud-africană.

“Când a plecat era bolnavă și se zvonea că a fost otrăvită”, a declarat prințul Mangosuthu Buthelezi pentru postul național de televiziune SABC.

El a spus că nu a dorit să discute în public despre starea de sănătate a acesteia, dar a precizat că era bolnavă de ceva timp.

Ea fusese numită în această funcție la 24 martie, după ce soțul ei în vârstă de 72 de ani, Regele Zwethilini, a murit în spital din cauza unor complicații legate de diabet.

Soțiile regelui sunt îndurerate în timpul ceremoniei de comemorare a regretatului monarh Zulu, regele Goodwill Zwelithini, la Palatul Regal KwaKhethomthandayo din Nongoma, Africa de Sud, 18 martie 2021.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *