Stiri TV

Rămași fără angajați în plin sezon, patronii de pe litoral dau vina pe români: ”Lumea nu mai vrea să muncească”. Ce salarii oferă

În miezul sezonului, când litoralul este plin, patronii din industria ospitalității caută cu disperare angajați. Mulți lucrează cot la cot cu subalternii, dar nici așa nu reușesc să acopere lipsa.

La ultima bursă organizată de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cele mai multe oferte au fost din acest domeniu, însă nu au stârnit interesul.

Bărbatul din imagini administrează o terasă în Eforie Nord. Are 10 angajați, dar îi mai trebuie cel puțin cinci.

Un material PROTV

”Virgil Negru, manager terasă Eforie: Dăm bani, dăm cazare, dăm masă.
Reporter: Cât este un salariu?
Virgil Negru: Începe de la 2.500 de lei pentru un necalificat și ajunge la până la 7.000- 8.000 pentru un bucătar calificat”.

Mihai, angajat: ”Din acest salariu mă distrez, îmi strâng ceva bănuți și cu restul îmi mai fac și eu necesitățile”.

Înainte de criza sanitară, pe litoral era nevoie de aproximativ 80.000 de angajați pentru ca industria ospitalității să funcționeze. Acum, o treime din posturi nu sunt ocupate, spun patronatele.

Din cele peste 500 de oferte de la ultima bursă a locurilor de muncă din Constanța, 400 au fost de la hoteluri și restaurante.

Organizațiile din turism susțin că foștii angajați s-au reorientat. Unii au plecat în alte țări, unde sezonul este mai lung și salariile – chiar și de patru ori mai mari.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”Mai gravă decât nivelul ratei șomajului este fluctuația forței de muncă, pentru că noi venim cu oferte de locuri de muncă, însă în același timp nu există o stabilitate a celor care își găsesc de muncă, cei care își găsesc un loc de muncă să rămână și să-și păstreze locul de muncă”.

Potrivit hotelierilor, un angajat necalificat primește, în medie, un salariu de 2.500 de lei, iar unul cu experiență, cel puțin dublu.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *